Tensiuni Grecia-Turcia legate de acordul cu Libia: ONU îndeamnă la dialog

ONU a subliniat miercuri importanţa pentru Grecia şi Turcia de a avea un „dialog continuu” asupra subiectelor sensibile, după cererea Atenei ca Naţiunile Unite să condamne un controversat acord maritim încheiat recent între Ankara şi Tripoli, relatează AFP citat de Agerpres.

„Secretariatul Naţiunilor Unite nu ia poziţie şi nici nu comentează subiectele privind suveranitatea, drepturile şi jurisdicţiile ţărilor asupra spaţiilor lor maritime”, a declarat adjunctul purtătorului de cuvânt al ONU, Farhan Haq, în cursul briefingului de presă cotidian. „Cu toate acestea, în anumite regiuni, cum sunt mările închise sau semiînchise, trebuie acordată o atenţie deosebită intereselor părţilor terţe”, a adăugat el. Farhan Haq fusese întrebat despre răspunsul ONU la cererea de condamnare formulată marţi de Atena în scrisori separate trimise secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi Consiliului de Securitate. „Suntem încrezători că toate părţile implicate recunosc necesitatea unui dialog continuu asupra acestor subiecte sensibile”, a continuat el. „Acestea fiind spuse, în acord cu principiile Cartei Naţiunilor Unite, toate diferendele trebuie rezolvate în mod paşnic”, a precizat Farhan Haq.
Controversatul acord maritim încheiat la sfârşitul lui noiembrie de Turcia cu Libia permite Ankarei să îşi extindă frontierele maritime într-o zonă din Mediterana de Est unde au fost descoperite în ultimii ani importante zăcăminte de hidrocarburi. Manevra a fost considerată „ilegală” de mai multe ţări riverane Mediteranei. Grecia a apreciat acordul ca „perturbator” pentru pacea şi stabilitatea în regiune. Potrivit mai multor diplomaţi în post la New York, deocamdată nu este programată nicio reuniune a Consiliului de Securitate pentru a discuta despre acordul maritim turco-libian.

Citeşte întreaga ştire:https://www.economica.net/tensiuni-grecia-turcia-legate-de-acordul-cu-libia-onu-indeamna-la-dialog_177512.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *