Franța înregistrează o penurie de forță de muncă.

Penuria de forță de muncă are cauze multiple.

150.000 de salariați și-au schimbat meseria, de la începutul crizei sanitare.

Apoi, în ultima perioadă, tot mai multe persoane și-au depus demisia. În iulie 2021, au demisionat cu 20% mai mulți angajți decât se întâmpla în iulie 2019. Iar în al treilea trimestru din 2021, s-au înregistrat mai bine de 620.000 de demisii. Toate sectoarele socio-profesionale au de suferit. Este cazul sectorului hotelier, restaurante și cafenele pentru care sunt disponibile 250.000 de locuri de muncă.

Angajatorii caută salariați și pentru sectorul transportului: este nevoie de până la 50.000 de profesioniști.

Situația este critică și în sectorul transportului aerian. Recent, mai multe companii aeriene au anulat zboruri cu plecare de pe aeroportul Charles de Gaulle Paris, pentru a atenționa că în perioada următoare aeroporturile franceze se vor aglomera și mai mult, începe vacanța de vară iar multe posturi nu se ocupă de luni de zile. Doar la Aeroportul Charles de Gaulle sunt disponibile 3.000 de posturi. Ca o comparație, în Marea Britanie și Germania au fost anulate, până în acest moment, 900 de zboruri pe fondul lipsei de personal, pentru luna iulie. În plus, salariații francezi din sectorul transportului aerian cer și o creștere a salariilor după ce veniturile lor au scăzut foarte mult în perioada crizei sanitare, mii de oameni au fost disponibilizați iar ei nu au mai fost angajați, chiar dacă acest sector este unul care și-a revenit cel mai rapid în urma restricțiilor sanitare.

Un alt sector în care lipsește personalul este cel medical. În acest caz, ofertele de muncă au crescut cu 37% între 2019 și 2020. În lipsa îngrijitorilor și a infirmierilor, spitalele au fost nevoite să închidă paturi și au limitat accesul la serviciile de urgență.

Învățământul este și el afectat iar sindicatele se tem că în toamnă, odată cu reluarea cursurilor, nu va putea exista un profesor pentru fiecare clasă.

Adăugăm și că în Franța există 3 milioane de șomeri iar salariul minim, net, pentru 35 de ore lucrate pe săptămână este de 1.300 de euro.

Dorința de a angaja persoana potrivită a împins numeroși patroni să recurgă la gesturi atipice. La Nîmes, patronul unei pizzerii oferă pizza gratuită, timp de un an, celui care îi va găsi bucătarul necesar, un chef pizzaiolo. Iar la Paris, o agenție de recrutare de personal a creat o loterie – cei care își depun CV-urile pot participa la o loterie dotată cu un premiu de 100.000 de euro. Câștigătorul va fi desemnat prin tragere la sorți.
Citiți mai mult:https://www.rfi.ro/special-paris-146373-franta-inregistreaza-o-penurie-de-forta-de-munca