Statele Unite în așteptarea publicării Raportului Mueller

Procurorul general, William Barr va avea o conferință de presă, după care versiunea redactată va fi trimisă Congresului și făcută publică.

America asteapta cu sufletul la gura raportul investigatorului independent Robert Mueller. Ce ar putea aduce acesta? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Raportul, care vizeaza amestecul Rusiei in alegerile americane a fost prezentat procurorului general si acesta – dupa cum se stie – a facut publice concluziile sale.

Prima este ca presedintele si echipa sa de campanie electorală nu au fost implicati intr-o conspiratie cu Rusia, menita sa influenteze rezultatul scrutinului. Cea de-a doua – care nu il absolva pe presedinte de vinovatie – este ca nu exista suficiente dovezi in sprijinul acuzației ca Trump ar fi incercat sa influenteze bunul mers al justitiei.

Aparent, incertitudinea se bazeaza pe faptul ca in actiunile vizate, nu a fost posibil sa se stabileasca cu precizie intentiile presedintelui. Standardul avut in vedere de procurorul general a fost echivalent cu cel pentru o inculpare.

Dupa acea insa, opozitia a cerut sa fie facut public intreg raportul, pentru ca contribuabilii, care au platit pentru el, sa se poata edifica singuri. Si fireste ca standardul acestei clarificari, care partial urmeaza acum este nu doar unul juridic, ci si politic.

Dupa citeva ezitari, procurorul general a acceptat sa ofere o versiune redactata a raportului, ceea ce se va intimpla azi si fireste ca vor urma luni, daca nu chiar ani de zile de dezbateri si actiuni in justitie, pentru ca si restul sa fie facut public. Argumentul Ministerului Justitiei este ca o parte din informatii sint secrete, altele provin din marturii confidentiale, in fata unui mare juriu federal si altele ar afecta prestigiul unor oameni, care nu fac obiectul anchetei.

Procurorul general, William Barr va avea o conferinta de presa, dupa care versiunea redactata va fi trimisa Congresului si facuta publica. Liderii opozitiei, il acuza pe Barr – care a fost numit in functie de Trump – ca incearca sa-l protezeje pe presedinte si ca „otraveste” procesul, pronuntindu-se, la conferinta de presa, inainte ca raportul sa fie facut public.

Relatari de presa arata ca Barr a informat Casa Alba cu privire la intentiile sale si la continutul raportului, ceea ce – daca este adevarat – creaza si mai multa suspiciune. La un moment neprecizat inca in viitor, Barr va prezenta o versiune cu mai putine omisiuni, citorva membrii ai Congresului si personalului acestora. Acest articol a fost preluat de pe https://moldova.europalibera.org/a/statele-unite-%C3%AEn-a%C8%99teptarea-public%C4%83rii-raportului-mueller/29887867.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *