Washington limitează călătoriile şi transferurile de bani spre Cuba

Casa Albă a continuat ieri să crească presiunea asupra economiei cubaneze prin anunţul limitării posibilităţii cetăţenilor americani de a călători în Cuba şi a transferului de bani spre insulă, transmite AFP.

„Aceste noi măsuri vor contribui la menţinerea dolarilor americani la distanţă de regimul cubanez”, a declarat la Miami, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton,

„Trezoreria va modifica reglementările pentru a restrânge călătoriile non-familiale spre Cuba’, a mai informat Bolton, conform AFP.

Noile măsuri se adaugă reactivării anunţate ieri, de Washington, începând cu 2 mai, a unei legi care va permite acţionarea în justiţie a mii de companii străine care operează în Cuba.

Bolton a mai anunţat că SUA vor adăuga cinci companii pe lista neagră a entităţilor care nu pot beneficia de tranzacţii financiare americane directe. Printre acestea se numără şi Gaviota, ramura armatei cubaneze dedicată turismului.

Din 1962 Cuba este supusă embargoului american ce limitează în special călătoriile cetăţenilor americani spre această destinaţie. Până acum aceştia puteau totuşi să călătorească dacă motivaţia voiajului se încadra în cele 12 situaţii acceptate, în special pentru proiecte profesionale, artistice, sportive, de „susţinere a poporului cubanez” sau pentru activităţi religioase.

Washington anunţase mai devreme în cursul zilei de ieri, că va aplica din 2 mai capitolul III al legii Helms-Burton din 1996 care permite, în special exilaţilor cubanezi, să acţioneze în tribunalele federale americane, companii care au realizat venituri de pe urma naţionalizării care a avut loc în Cuba după revoluţia din 1959, mai relatează AFP.

Preşedintele cubanez, Miguel Díaz-Canel a condamnat noile măsuri adoptate de SUA la adresa ţării sale, informează EFE.

Nu se va schimba atitudinea faţă de cei care îndreaptă spada împotriva noastră”, a scris pe Twitter liderul de la Havana, adăugând că cetăţenii cubanezi nu acceptă „legi asupra destinelor noastre care sunt în afara Constituţiei”. Acest articol a fost de pe https://www.bursa.ro/sua-washington-limiteaza-calatoriile-si-transferurile-de-bani-spre-cuba-84759634

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *